Tento článek je zveřejněn cca s dvoutýdenním zpožděním protože nemám internety :-D 

Zatímco marodím s kočkovitou šelmou na hrudi na terase venkovského sídla, modlím se a vzpomínám na dny minulé. Napíšu vám o jedné hezké akci. 

Již podruhé jsem přijala nabídku organizace Logos ČR vzít si na starost nějaký program v rámci slovutného festivalu Prague Pride. Předpokládám, že všichni moc dobře víte, o jaký festival se jedná. Zvláště, když mu každoročně naši věřící sourozenci dělají velkou reklamu. Připomenu, že festival je věnován tématu rozmanitosti společnosti, sexuálních menšin, radosti ze života a občanským právům. Teda takhle nějak to popisují organizátoři a takhle nějak se to shoduje s tím, jak jsem festival 2x zažila já. Nebudu hovořit o průvodu, protože o něm vím kulové a také se jedná až o závěr festivalu - zaměřím se na atmosféru v Pride Village na Střeláku a celkovou atmosféru ve městě od zahajovací bohoslužby v neděli 4. 8. až po sobotu 10. 8. Samozřejmě mé vnímáni je zasaženo prvotním hříchem, takže pokud někdo z vás byl počat bez poskvrny hříchu prvotního a tudíž má oprávnění vše hodnotit z té nejsprávnější = bohorovné perspektivy, budiž mu to ke cti. 

Bohoslužby 
Zahajovací bohoslužby u Martina ve zdi jsem stihla tak tak, protože neděle je prostě den Páně a v Něm je obsaženo úplně všechno. Dorazila jsem asi s půlhodinovým zpožděním. Překvapilo mě množství zúčastněných. Od dveří jsem se přes veškerý lid daleko nedostala, tohle se vám na evangelické bohoslužbě jen tak nestane. Kázal pastor pro mládež, pastoral brother Karel Muller. Na evangelících mě bude vždy přitahovat, jak neformálně se dokáží pohybovat v liturgickém oděvu... Několikrát jsme to s bohoslovci zkoušeli... nejde nám to. Jako by nás rudý kalich na prsou namísto sněhobílých tabulek navždy předurčoval k dodržování starobylého liturgického dekora. A přitom jsme si v mnohém tolik podobní ! 
Ehm, mám psát o Prague Pride a jsem teprve u evangelického liturgického projevu... zrychlíme. :) 

Bratr Karel kázal o Mojžíšovi, o jeho houževnatosti a odhodlání při boji za práva svého lidu (ano, uctívání Hospodina je právem jeho lidu). Přítomným účastníkům festivalu popřál těchto Mojžíšových vlastností. Po skončení slavnosti jsem před kostelem potkala pár přátel a kolegu z fakulty, přijali jsme pozvání evangelíků do zvláštní hospody, kde nic neměli. Přitom v centru se dá jít na kolik míst ! :D Křesťanský minimalismus ve všech možných podobách mě bude vždy fascinovat. :) 

Na obrázku mïþe být: jeden ÃlovÃk nebo víc lidí a uvnitÃ


Pondělí 
Další den - tj pondělí - ještě odpoledne neprobíhal program v Pride Village protože se teprve stavěla stage a stánky. Ostrov se hemžil organizátory a policí... spoustami uniformovaných policistů. To jen pro případ, kdyby někomu Boží hlas radil zakopat tam ve jménu křesťanských hodnot bombu a zjistit, jestli teplí mají i duhovou krev... ne, nemají, kdyby to někoho z vás zajímalo. Mají krev stejné barvy jako měl Pán Ježíš. 

Ten den jsem na ostrov nesla batoh plný Biblí. U vstupu chtěli vidět, co v tom batohu nesu a málem mě nepustili dovnitř, pokud by mě nevyzvedla kámoška ze stánku Logos, která právě dověsila jablka poznání na kaštan jírovec. 
Stánek Logosu byl v pondělí odpoledne téměř hotový. Noemova archa plná plyšáků se pohupovala po Vltavě, Jonášova velryba si hověla v polštářích, v misce na stole se jako odkaz na mega zázrak nacházely kyselé rybičky... Zkrátka vypadalo to jako v nějakém Bible Landu a u návštěvníků ostrova si tyto artefakty, spolu s ochutnávkou katolických chipsů získaly na oblibě. 

 

Na obrázku může být: strom, rostlina, venku a pÅíroda
LGBTQ věřící jsou dost často černé ovce jak v queer komunitě, tak ve vlastních církvích. Jedním z poslání společenství Logos je budovat dialog mezi těmito zdánlivě vzdálenými světy. Díky Kristu mají všichni právo slyšet Boží Slovo a není ani v moci církví ho někomu otrávit.



Ostatní dny
Letos jsme s kolegou Davidem pořádali během Pride Weeku meditace nad Písmem u logosího stánku. Témata a okruhy dvou mých meditací naleznete úúúplně dole pod textem. 
Co jsem ale na Pride dělala kromě toho ? Zašla jsem do Langhansu ve Vodičkově ulici na čtení Parabible se Sašou Flekem, do letního kina v kasárnách Karlín, na diskuzi o budoucnosti církve se sestrou farářkou Martinou Kopeckou a fanouškem pastorační teorie jezuity Jamese Martina, bývalým katolickým knězem Jirkou Peškem, s přáteli jsme zašli na koktejl, do bageterie, taky na nákupy, viděla jsem koncert i travesti show (po dlouhé době muže v typicky ženských šatech, když už potkávám běžně na ulicích a v kostele ženy v typicky mužských oděvech. Jsem totiž asi taky transvestitka = psychicky mě uspokojuje nošení pánských triček na spaní, kalhot, tenisek, kšiltovek, liturgického oděvu a jiných kusů oděvu které z hlediska historie vykazují znaky vhodnosti spíše pro opačné pohlaví. Takže mezi svými.) 
Co se týká atmosféry v Praze... Může taková akce narušit běžný život prostého Pražana ? Ano ! Počet vyvěšených duhových vlajek se každoročně zvyšuje... takže lidi, kteří nesnáší barvy museli zuřit a raději se nepřibližovali k budově magistrátu. Někteří vlajky kradli nebo zapalovali.
Dále bylo možno pozorovat více otevřeně teplých lidí, jak se drží za ruce a chovají přirozeně. Samozřejmě na každém kroku "duhový marketing". Občas mi to - zvláště v docela obyčejných kavárnách - přišlo přehnané, ale vlastně proč ne. Ty samé podniky se během pochodu za práva zvířat ověnčily veganskými symboly a možná že při hetero... chci říct pochodu pro život a rodinu zase vyvěsí logo Prolife hnutí. 

Podtrženo sečteno: na Prague Pride 2019 mi bylo dobře, svobodně. Navštívila jsem program, který mě zaujal, setkala se s přívětivými, otevřenými a přemýšlejícími lidmi. Věřící Milíč, který byl v Pride Village úplně poprvé, prohlásil, že kdyby byl barvoslepý, těžko odliší Prague Pride od křesťanských festivalů, protože program se dost podobal (koncert, meditace, workshop, přednáška, bohoslužba...) 
Nebojte, Pride není klášter. Stejně jako v běžném životě, dalo se místo modlinky mod zajít na party hard. Takže ti, kteří všude rádi vyhledávají Sodomugomoru by si též přišli na svoje.

Přikládám poznámky z první meditace... druhé jsem z roztržitosti ztratila... kéž vás inspiruje Duch Svatý. (slova inspirovat a Duch vedle sebe prostě miluju :P )

Vyjití aneb biblický coming out 
Bible často vyzývá k opuštění stereotypů nebo místa. Co nám tím chce Bůh říct ? 

a) Gn 12,1-9 
- Na počátku dějin vyznávání Hospodina odchod z pohanského Uru. 
- Vzdání se zajetých kolejí. 

b) Ex 13, 17-22 
- Vytržení z moci podsvětí, náboženská událost. 
- Pesach přesahuje rámec času
- Izrael přešel mořem, ale co teď ? 

c) Jan 11,17-44
- Prodloužení Lazarova života. Obraz o vzkříšení.
- Bůh volající k životu. 
- Člověk který je mrtvý, nežije. Člověk, který nežije svůj život, nežije ani Krista. 

d) Lk 4,16-30 
- Ježíš si při křtu uvědomuje kým je. 
- V Nazaretu manifestuje svou identitu, sděluje ji nejbližším.
- Nepřijetí a první zázrak.  
- Pokračování mise v Galilei 

Jen jednoho je třeba 
Co je podstatné ? Biblický příběh o Ježíši, Martě a Marii odhaluje, co je důležité a co naopak povrchní. 
(zde poznámky končí :D ) 

 

Není k dispozici žádný popis fotky.
Na obrázku může být: 1 osoba, sedící, strom, stůl, venku a pÅíroda
Není k dispozici žádný popis fotky.