Včera proběhla na Vinohradech poslední studentská bohoslužba tohoto akad. roku. Sloužili jsme se spirituálem Tomášem a studentem Petrem. Petr měl výborné kázo o amalechitských vyhlazovacích zákonech. Jako správný absolvent sázavského kazatelského semináře přednesl přesně ten typ kázání, který by na jednu sobotu uspokojil smíchovské adventisty, posloužil jako základ diplomové práce a zároveň se dotkl lidských srdcí tak, že o něm posluchači můžou přemýšlet klidně celé prázdniny... z tohoto důvodu bylo velmi moudré pozvat na závěr roku právě Petra. :) Po kostele jsme šli na pivo do "spřátelené hospody". Kolegyni z fakulty se podařilo mě vystrašit před zítřejší zkouškou z Nového zákona natolik, že ještě nevím, zda na ni půjdu... :D Často si o zkouškovém opakuji slova Nepřátel se nelekejte, na množství nehleďte. Přesto bych z této bitvy radši utekla. Uvidíme ráno :D 

 

milené Vinohrady mnozí uzříme až za tři měsíce



Naše prázdniny budou ve znamení exercicií, brigád, praxí a času tráveného s rodinou. Jako malá jsem se divila, proč se jim neříká plniny. Čas prázdnin je totiž skutečně naplněný různými činnostmi. I flákání na pláži je činnost při které lze číst duchovní literaturu nebo meditovat o Boží velebnosti a tím vnitřně růst. Natírání plotu, návštěvy babiček, poznávání nových lidí, hlídaní neteří a synovců... to vše je velmi bohulibé. Vy kteří chodíte s Bohem, víte, že právě o prázdninách a čase věnovaném něčemu jinému než obvyklému studiu a práci, dochází k prohlubování vztahu s ním zcela novým / originálním / způsobem. 

Mě letos čeká výpomoc v NO Havlíčkův Brod. Nevím co čekat, poprvé tam pojedu až v první polovině července. Prý je to někde v lese uprostřed ČR. Na iDnes navíc nedávno psali, že po Vysočině běhají pumy americké. Takže tuším, že to budou fakt dobrodružné misie se vším všudy. :) Nebudu-li sežrána, možná o tom něco napíšu.

Během poslední studentské bohoslužby jsme pěli song Irmgard Spieckerové (přeložen do češtiny koncem 20. let.) Dej nám moudrost, odvahu (291 v husitském zpěvníku). Je dobrým poselstvím nejen pro čas prázdnin. Tož... Modleme se: 

Dej nám moudrost, odvahu, pro dny obav pro dny strastí, s tebou jít i přes propasti, dej nám moudrost, odvahu.

Dej nám moudrost, odvahu pro pravdu se všeho zříci, pamatovat na trpící, dej nám moudrost, odvahu.

Dej nám moudrost, odvahu pro čas vezdejšího žití, ať v něm naše láska svítí, dej nám moudrost, odvahu.

Dej nám moudrost, odvahu pro ty mnohé kroky malé, Pane, zůstaň s námi stále. Dej nám moudrost, odvahu.

Jarda Pechar ji má na Youtubku:

 

hmm... když se to tak modlím... možná že na tu zkoušku zítra fakt půjdu... :-O